obchod@zabavnamedia.tv +420 775 927 800

Sociální síť TikTok, asi ji všichni znáte. Nahrávají na ni lidé vtipná videa, obrázky, které jsou často spojené s hudbou či jiné audio záznamy. TikTok platforma je oblíbená převážně mezi mladými uživateli, ale otázkou zůstává, zda se hodí TikTok i pro podnikatele?

Obsah - Najdi si rychlou odpověď!

Co je TikTok?

Jedná se o sociální síť, která funguje převážně pro mobilní telefony. Slouží ke sdílení krátkých (většinou vtipných) videí. Dříve se dala nahrávat videa pouze v délce 15 vteřin, nyní lze nahrát i tří minutové video. 

Nejúspěšnější TikTok videa v zahraničí

  1. Čtrnáctisekundový klip devatenáctileté tiktokové hvězdy Belly Poarchové.
    Bella P.
  2. Jízda na skateboardu s pitím džusu
    Muž s džusem
  3. Parodie pracovní videoporadny
    Parodie na videoporadu

Nejúspěšnější česká TikTok videa

  1. Záchrana dýněZáchrana dýně
  2. Vtipné video z kebabárny
    TikTok z kebabárny
  3. Představení luxusních aut
    Jitka s ukázkou garáže

 

Proč jsou tak úspěšní?

  1. Bella Poarchová je americká osobnost sociálních médií a zpěvačka. Její video, ve kterém vytvořila klip k písničce Millie B, kde pomocí včasného otevírání úst dle slov v písničce, se stalo nejoblíbenějším virálem na TikToku. Dnes má něco přes 52 milionů like a okolo 1,8 milionů sdílení. 
  2. Sedmatřicetiletý autor s přezdívkou doggface208 vytvořil krátké video, ve kterém jede na skateboardu za doprovodu písničky a popíjí džus. Video má přes 72 milionů zhlédnutí a něco přes 10 milionů like. 
  3. Herečka Caitlin Reilly na sociální síť TikTok nahrála prazvláštní video, ve kterém napodobuje firemní video poradu. Video nemusí být všem uživatelům úplně blízké z hlediska sympatií.
  4. TikTok uživatel foodhospitalczech natočil vtipné video o operaci dýně, ve kterém ukazuje porod menší dýně. Komické video má nyní něco okolo 5 milionů zhlédnutí.
  5. Komik esaat_ natočil vtipné video o tom, co dostanete v podniku s kebabem za 10 korun. Video vidělo něco přes 2,4 milionů uživatelů.
  6. Jitka Marková neboli jitka_m představila ve svém videu svou garáž plnou luxusních aut. Video má okolo 1,2 milionů zhlédnutí.

Kolik lidí v České republice ho používá?

Počet uživatelů TikToku v České republice stále přibývá. Měsíčně TikTok platformu aktivně  využívá 1,1 milionů lidí, kolem 25 % jsou uživatelé do 16 let. Od 16 do 24 let se počet uživatelů pohybuje kolem 22 % a zbytek dle konference Instameet tvoří více jak polovinu uživatelů, lidé s věkem 18 a více. 

Jak platforma funguje?

Platforma TikTok využívá k efektivnější propagaci a dostupnosti obsahu “heštegy”, které když uživatel zadá, tak dosah jeho videa se každým dnem zvyšuje. Dále TikTok sleduje a aktivně doporučuje obsah podobný tomu, který sledují jeho uživatelé (například sledujete na TikToku auta, tak Vám TikTok začne více doporučovat videa právě s auty). 

Mezi nejznámější hashtag patří #fyp (for you page – stránka pro tebe), #foryou, #fy. 

Maximální počet hashtagů

Popisek videa na TikToku může být maximálně 150 znaků. Počet hashtagů je tedy limitován počtem znaků. Doporučený počet hashtagů je v rozmezí 0-3. 

Stránka pro tebe #fyp #foryoupage

Je algoritmus, který zapříčiňuje dosah obsahu s hashtagem #fyp k co nejvíce uživatelům. První věc, kterou vidíte v aplikaci, je již zmíněná stránka.

Pro tebe #foryou #fy

Hashtag, který zobrazuje obsah k ostatním uživatelům a tím pomáhá TikToku vybírat obsah a rozšiřovat jej mezi další uživatele.

Nejpoužívanější hashtagy v České republice

V České republice se také objevují další hashtagy. Kromě #fyp, #foryou, atd. na platformě najdeme hashtagy jako jsou:

  • #czechboy – označení, že se na videu nachází kluk z Česka
  • #czechgirl – označení, že se na videu objeví dívka z Česka
  • #czech – české video

Historie TikToku

Platforma TikTok vznikla z bývalé mobilní aplikace Musical.ly, kterou odkoupila firma ByteDance. Musical.ly původně fungovala na principu nahrávání “karaoke” k písničkám. Uživatelé vybrali písničku a k té natočili video, kde otevírají pusu dle slov v písničce. 

Nyní má aplikace přes 3 miliardy stažení. 

ByteDance

Částečně čínská nadnárodní technologická společnost, která byla založena v roce 2012. Společnost vyvíjí informační platformu Toutiao, která sloužila na sdílení zpráv, médií a podobně. V roce 2018 měla společnost přes 800 milionů aktivních uživatelů denně. 

Finanční příjmy společnosti činí okolo 37 miliard amerického dolaru (v přepočtu 791 miliard Kč).

Dokáže TikTok i ublížit?

Jako na všech ostatních sociálních sítích, do TikToku uživatelé zadávají své osobní informace (email, datum narození, jméno, apod.). Proto ano, TikTok může být i hrozbou. TikTok.

Registrace na TikTok:

Při registraci nového účtu po Vás formulář chce zadat datum narození, telefonní číslo, jméno a příjmení, uživatelské jméno, e-mail.  

Dění ve světě

V USA TikTok platformu nařídil v roce 2020 Donald Trump (tehdejší prezident USA) vymazat ze všech internetových obchodů (App Store, Google Play, apod.), protože si myslel, že čínská společnost stahuje osobní informace uživatelů. 

V Indii byla v aplikaci nalezena chyba, která mohla zapříčinit hackerské útoky a přes 600 milionů uživatelů mohlo přijít o své soukromé informace. Aplikace běží i na pozadí, proto se i TikTok může stát hrozbou pro většinu uživatelů. 

TikTok skandál

TikTok více než rok sbírala MAC adresy (hardwarový identifikátor zařízení) Android zařízení. U iOS zařízení uživatelům dokonce sledoval schránku. Z tohoto důvodu v Americe uvažovali o zakázání této sítě.

TikTok v České republice

Na začátku roku 2021 se v České republice řešila aféra, že vláda ČR si za účelem zvýšení dosahu aktuálních opatření objednala propagaci v hodnotě 500 tisíc korun na TikToku v době, kdy situace pandemie Covid-19 v Česku nevypadala zrovna nejlépe. 

Kluci z Prahy natočili napodobeninu videa z kampaně s Vládou ČR

Je vhodný TikTok i pro podnikání?

Jakožto další sociální síť na internetu má velký vliv. Obsah, který vytváří lidé má obrovský dosah k dalším lidem. Příklad: nahrajete vtipné video, vložíte do popisu #fyp a další a Vaše video může mít dosah až k více než 500 lidem. Proto si myslíme, že TikTok je vhodnou platformou pro podnikání, protože má dosah ke stovkám lidem, tudíž i obsah, který nahrajete se dostane k více lidem a tím pádem k více potencionálním klientům. Důležitým prvkem je, aby Váš obsah, který nahrajete na TikTok, byl zábavný, ale i kvalitní. Při podnikání na TikToku je důležité si určit, pro jaké zákazníky chcete video propagovat. 

Např. pokud podnikáte v průmyslu, můžete natočit vtipné video o topení v kotli či něčem podobném, video může zaujmout většinu diváků, zvlášť když přidáte #work, #prumysl, #zednik #kotle #czechwork

Nejúspěšnější TikTokeři v ČR

  • David Dobrik
    Slovenský YouTuber, TikToker a bývalý Viner. Nyní má něco přes 17 milionů odběratelů na YouTube a 25 milionů sledujících na TikToku.
    David Dobrik
  • Ondy Mikula
    TikToker využívající spíše čínskou verzi TikToku Douyin. Na TikToku ho sleduje něco okolo 16 milionů uživatelů.
    Ondy Mikula
  • Valden
    Milionový slovenský YouTuber/TikToker. Sleduje ho něco přes 1,5 milionů uživatelů.
    Valden

Získat úspěch na TikToku můžete během pár týdnů. Důležité je mít vtipné a originální nápady, které uživatele zaujmou a pobaví. Vzhledem k rychle rostoucí popularitě platformy není vůbec těžké se zviditelnit, proto TikTok v podnikání může přinést skvělé výsledky. 

Ani my na TikToku nechybíme! 

Václav Pařízek
Sdílet:  
Mohlo by vás zajímat
Kontakt

Nech si od nás natočit video
nebo si poradit









    Všechny položky označené * jsou povinné

    Zábavná média s.r.o.

    • V Novém Hloubětíně 874/12
    • 198 00, Praha 14
    • IČ: 09542515
    • Tel.: +420 775 927 800
    • E-mail: obchod@zabavnamedia.tv